zondag 20 juni 2010

Kaasmakerij de Abdij

We hebben het al een tijdje niet over koken gehad, hetgeen wellicht de indruk wekt dat we uitgeƫxperimenteerd zijn. Niets is minder waar. Vorige week hebben we alle dagen nieuwe zaken uitgeprobeerd, met als inspiratiebron de geweldige boeken van onze held Jamie Oliver. Ik vond hier ook een simpele manier om kaas te maken.

Om te kijken of het voor een workshop wat zou zijn, besloot ik het eens te gaan doen. De ingredienten voor een basiskaas zijn vrij simpel: melk en iets om het te laten schiften. De melk liefst vers, en anders gepasteuriseerd, want met gesteriliseerd lukt het niet.

Om te scheiden gebruiken de fabrieken een middel dat niet zo even bij de Deen (of: Mercadonna) te halen is, maar het kan ook met wijnazijn.

Okay, ik nam dus een liter melk en bracht dat aan de kook, dan van het vuur, en een half glas wijnazijn erbij, even goed doorroeren en 5 minuten wachten. Dan kun je gaan zeven. Dat wat in de zeef blijft bewaar je, want dat wordt de kaas, de rest kan weg. Bij kaasmakerijen is dit dan wei, waar je nog drankjes van zou kunnen maken. Door de grote hoeveelheid zuur van de wijnazijn, is dat hier niet meer mogelijk.

Wat overblijft is de vrij natte wrongel, die je in een theedoek uitknijpt. Dit is belangrijk omdat anders je kaas erg zuur blijft. Het hompje overblijfsel is je kaasje. Weet je gelijk waarom dat spul zo duur is. Wel lekker in de sla (is al weer bijna op...).


Wil je nou een boursin namaken, dan kun je het volgende doen: Voordat je begint: neem een grote teen knoflook en pers deze uit, vermeng met iets zout en zet een uurtje opzij. Door het zout wordt de knoflook nog wat verder gepureerd. Zoek verder wat provencaalse kruiden bij elkaar, en vermeng deze met de knoflook in de wrongel, voordat je hem uitknijpt in de theedoek. Voila. Niet lekkerder, niet goedkoper, wel, eh... Anders?

Natrapje: Kersenchutney en sachertorte

Neenee, niks onrijp. Deze kersensoort hoort zo lichtrood te zijn.

Van de buren kregen we weer eens een hoeveelheid kersen waar je u tegen zegt. Van de vorige lading had ik al jam gemaakt, omdat ik bang was anders een week lang alleen kersen te 'moeten' eten. Maar nu waren het er nog meer. Dus maar een chutney van gemaakt.


Wil je weten hoe je dat maakt? Kijk dan in de 'Boodschappen' van juni (kan nog net), en vervang de perziken door kersen, of niet....


Ik vond hier een spaans kookboek (ook best lastig), alleen maar over chocola. He wat vervelend! Ja, het weekend zat er aan te komen, en de passanten die wat kwamen drinken wilden wellicht ook wel een stuk taart. Goed excuus. Dus na 30 jaar maar weer eens een sachertorte gemaakt, hetgeen me deze keer wel wat makkelijker afging, ondanks het spaanse kookboek. Gedurende het hele weekend hebben we alleen twee biertjes verkocht, dus je begrijpt wie de taart uiteindelijk opgegeten hebben. Maar of dat heel erg is?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten